2015: Tor des Geants - Sektion 3 Cogne -> Donnas

Plannen är enkel att vi skall återhämta benen till Donnas, äta bra med energi under natten. Sträckan mellan Cogne och Donnas är troligen den enklaste på hela loppet även om den innehåller en hel del höjdmeter är den relativt oteknisk och det går att spara mycket tid här om benen skulle vilja det.

 

20150914 181209Vi väljer att gå ut ur byn, dricker en sanbb espresso hos ett privat tält för att gå vidare mot Goilles inf 1830m. Ett härligt ställe där vi dricker lite och lyssnar på dragspelsmusik. En härlig inramning innan natten tar vid, vi jobbar på och kan tycka tempot är hyggligt uppför, det går lätt och fint men nedför som är värst. Vi passerar Rif Sogno di Berdzé och äter en bit mat, tyvärr är det lite för varmt så att vi blir kalla när det är dags att kliva ut 10 minuter senare. Jag blir snabbt varm och passerar Fenëtre di Champorcher 2827m för att gå från ett gräslandskap till mer kargt stenlandskap. Vi pratar om att skidåkningen lär vara fin här på vintern då det finns skydd för laviner lite här och där när vi passerar nedöver längsmed vägarna. Humöret är på topp och vi tuggar på, mina ben börjar släppa allt mer och mer, stretchar dem lite då och då genom att sätta mig på huk för att påskynda processen stela ben. Ett kort stopp vid Rif Dondena, passerar nedöver och kommer till slutet av vandringen innan Chardonney 1450m som är en lång trappa på 400 höjdmeter med höga kliv vilket är mindre skönt i benen. Det är helt enkelt bara att bita ihop och göra det vi är där för just att ta oss framåt. Stoppet i Chardonney blir troligen ett av de kortaste under loppet, tältet känns väldigt avslaget, volontärerna på plats är trötta och det är förståligt då vi är där på natten. Jag fixar lite med mina grejer vad kommer jag inte riktigt ihåg längre men något var det. Eventuellt skorna som blev mina Ruch E-Light från Technica vilket är ett lyft i sig med komfort, bra fäste och mer utrymme i skorna. Trycker i lite energi för att ta oss vidare nedför enkla stigar innan det bär av in i skogen som känns lite diffust då det liknar mer ett stenbrott än en trail. Jag kan tycka att passagen från Chardonney till Donnas suger lite då det är en hel del ologiska drag, vi är hela tiden inne i en tät skog vilket gör att det är både varmt och inget skoj att se på. Passerar otaliga vattendrag av forsen som är vackra även om vi ser dem i pannlampans ljus. Enda som är riktigt skönt är att vi får jobba ur benen på relativt enkla stigar stundtals. Där emellan är det tekniska stenblocks terräng. Tempot är lågt, men vi tar oss fram ändå med längtan till att komma ut på fjället igen. Allt närmre Pontboset 791m faller vi i höjd, dock tror vi att detta är slutet på sektion 3 men så är inte fallet utan vi har 10km kvar till Donnas, in med energi för att gå vidare och snabbt tar vi enormt mycket höjd upp till 1000m igen och får börja jobba oss nedför då Donnas ligger på 336m.

Vi kommer allt närmre staden och Heine hade pratat om denna strecka med Jard och det skulle vara långt att gå till Lifebasen och så var fallet. Det var otroligt långt och drygt att ta sig fram till själva basen, det tog sin tid och det började ljusna allt mer och mer. När vi äntligen är i Donnas är klockan lite efter 7 på morgonen och vi har tillryggalagt lite mindre än 50km på ca 13 timmar.