Februari - effekten över Inscyd

Sedan senaste blogginlägget har det hänt grejer på löparfronten.

Tanken var att åka till Skövde 6timmars men det krockar med Evelinas arbete som jobbar helg. Inte mycket att göra utan vi får helt enkelt tänka om. Kan rekommendera att springa loppet, mycket trevligt arrangemang i Bolongierskogen som Reima ordnar. Istället så skissar jag på ett längre långpass under mars månad på hemmaplan som det ser ut just nu, man vet ju inte om det blir en spontanvisit till Ursvik men troligen inte utan träningen får tugga på istället.

Sedan senaste inlägget har hemsidan uppdaterats med ny information om Inscyd testerna som jag själv har arbetat efter sedan december när jag utförde mitt test och det har blivit en markant skillnad på formen minst sagt. Jag burkar springa mycket på pulsen i alla mina pass då det är en bra variabel att ha koll på i många hänseenden. Nu är Inscyd metodiken mot belastning i fart och mjölksyra och tar inte hänsyn så mycket mot pulsen även om vi läser av denna under testet. Dock måste båda aspekterna att ses över så att ingen eskalerar och det inte blir som tänkt. Den stora skillnaden kan jag tycka är framför allt att jag är otroligt mycket piggare då varje pass optimeras betydligt bättre än innan då jag vet mina exakta värden i återhämtningsfarter, energinivåer och den tröskel jag ska arbeta utefter.

Under intervallpassen har jag använt data från testet där det framgår laktatackumulering och återhämtning i mjölksyran. Det har gjort att belastningsgraden på passet blivit lägre och effekten högre. Då farten är högre än tröskel ökar naturligt vis toleransen för ”lägre” farter. Det som skiljer nu mot förr är att jag inte blir lika trött i par dagar efter passet eller för den delen behöver att dra ned på volymen som jag normalt har fått gjort i Vo2 perioder. Löpekonomin blir naturligtvis bättre och drar med sig hela spektra åt det håll som är tänkt.

Då fokus fortfarande är på de riktigt långa distanserna så byggs långpassen upp med lite högre fart i bakgrunden men inte de där riktigt långa passen för närvarande utan håller mig mellan 25-30km vilket gör att farten går att få till lite bättre. Det som jag har märkt under långpassen är att dels löpekonomin blivit mycket bättre i farterna för långpassen samt att jag arbetat mer med mitt FATmax och övergången mellan kolhydrater och fettbörbränning. FATmax är den zon som gör att vi uteslutande förbränner fett före kolhydrater.

I stora hela kanske det mesta låter väldigt tekniskt och komplex men egentligen är det inte så, utan det är lite mer finlir för att få den individuella anpassningen att bli perfekt. Är det värt det? Verkligen efter senaste 8 veckornas framfart med ett saftigt pers på 5km förra veckan till 19:15 (tidigare 19:38 öppning på 10000m 2017) med marginal för lite mer då loppet var progresivt upplagt. Helt klart en stor effekt på relativt kort tid som snart kommer gå över till ett nytt träningsblock. Några veckor kvar då det varit lite setback sista veckan med sjukdomar här hemma och risigt med sömn över lag. Men över lag tycker jag att formen är var den ska vara just nu.

 För att berättat effekten av just dessa tester så har jag haft ett par webinar. Är du intresserad över att se närmre på all data som kommer ut så säg till och vi bokar in en visning. Otroligt skoj att få berätta om mjölksyreträning med nya metodiker än de allt mer förekommande. Inte för att de är något som helst fel på den typ av träning så är detta mer exakt för individen att få ut maximalt av träningen.

Det kommer fler uppdateringar längre fram om hur träningen går mot sommarens stora mål.