fbpx

Laktattest

Laktatest är ett verktyg för att framställa dina träningszoner. Att träna hårt är aldrig svårt utan att träna smart är den gyllene balansen mellan hårda pass och lugna. Kombinationen mellan dessa ger fin effekt.

Effekten av att göra ett Laktattest:

  • Vi framställer träningszonerna/tävlingszonerna
  • Ger en guidline hur du ska lägga upp träningen
  • Att träna efter din indviduella träningszon ger en bättre effekt på uthålligheten.
  • Minskar risken för överbelastning och nedträning.

Vem har nytta av ett laktattest:

Alla nivåer har nytta av ett test, vill du komma igång med träningen är det viktigt att komma igång på rätt sätt, att utföra en serie tester är ett bra alternativ för att få kvitto på träningen. Det gäller för alla utövare att kvittot är bra att få. Samtidigt som zonerna förändras något ju mer man tränar.

Ett upplägg bra upplägg är följande som jag själv anvät mig av:

  1. Utföra ett test i försäsong efter vila. Här brukar värdena i regel inte vara de bästa.
  2. Träna 4-8 veckor grundträning för att få se resultaten efter vila
  3. Träna block 2-3 i programmet för att finjustera med ett test inför tävling alternativ nya zoner för vidare grundträning beroende på distans och målsättning.

Egen casestuddy:

Personligen burkar jag ha vila i december för att moblicera inför kommande säsong, kör en vecka kom igång träning, den brukar inte vara så skoj rent av utan det går riktigt trögt ibalnd och avslutar med ett test för att lägga grundträningen framöver. Första 4-6 veckorna byggs volymerna upp från vila till vanliga 80-130km i veckan beroende på projekt, därefter utför jag ett test igen. Skillnaden är från natt till dag, kroppen är med på noterna igen och vi fortsätter träningen framöver. Nu är mycket av min egen träning baserad på höga volymer som ultralöpare brukar det gå hand i hand. Våren kör jag mer klassisk fartträning och sommaren backträning då jag oftast är på väg ner till alperna och ska springa stora projekt. Innan vårträningen är klar brukar jag köra ett test igen inför något lopp och finjusterar lågzonen. Allt beror på vilken zon jag kommer att springa i, är det ett långt ultralopp brukar det räcka med de lägre zonerna, är det kort lopp så vill jag ha hela spektrat.

 

Bokning:
Kontakta mig via messenger nere i hörnet, kontaktformuläret eller epos så bokar vi in en tid. Har du frågor och funderingar så är det bara kontakta mig. Jag tar emot individer som grupp.

© 2022. All Rights Reserved.