fbpx

Lur Backyard Ultra 2016

 

Lurs backyard Ultra är det en tävlingsform för att stanna eller en fluga?

 

Resized 20160709 184516Jag tror att det är en form som kommer att öka bland arrangörer i Sverige allt mer. Vi har redan sett tendenser runt om sedan förra året då Lur var ut först bland svenska arrangörer. Fenomenet eller formen kommer från USA där legenden Laz som började arrangera Big backyard ultra. Denna legend i inbitna kretsar vet att han arrangerar även Barkley100 som troligen är ett av de tuffaste loppen i världen. Ett 100Miles lopp som är skoningslöst och famför allt bara de absolut hårdaste klarar av.

Det har pågått i flertalet år, vi har även sett formen i Norge mer som en social träningshelg. Konceptet är enkelt, man springer ett varv på 4.1667Miles. På Lur var det 6.7km per var en gång i timmen. Formen gör således att de flesta som orkar springa ett varv på en timme kan vara med. Man behöver absolut inte vara någon form av elitlöpare för att hinna med. Men det underlättar om löparen har en god form och kondition för att vara med och tampas om segern. Här handlar det inte bara om att springa snabbt utan mer strategiskt och framför allt hålla momentet i rörelse hela tiden och inte få svackor som inte går att åtgärda.

För Lurs backyard ultra var det andra året som det arrangerades och vi var 88 löpare som kom till start. Banan var kuperad med ca 50 höjdmeter per varv och till min förvåning väldigt mycket trail. Jag hade mentalt ställt in mig på grusvägar efter grusvägar men blev väldigt överraskad att det mestadels var vacker trail i skogen. Omgivningen var väldigt vacker och det märktes att det var en stor happening i byn Lur. Start och mål var vid Bygdegården. En och annan uppförsbacke som i regel klassades ”gåbacke” för den som ville det. I varvning var det fikabord av diverse slag, bygdegården hade öppet sitt fik, gott om plats för att ställa av sina grejer, tält och bilar.

 

För egen del, hur gick det då? Jag vet att kapacitet för att fightas om många timmar den har jag. Men hur skulle det passa in i schemat inför UTMB är frågan. Jag har funderat fram och tillbaka många gånger hur det skulle bli för den saken. Skulle jag sprungit ut och verkligen tagit ut allt det där som krävs hade det direkt blivit en återhämtningsperiod efteråt vilket jag inte riktigt har tid med. Således blev det lite högre till högre fart mot vad jag hade sprungit för att göra så många varv som möjligt. Vädret var det bästa med sol och värme, vilket kan ställa till med både vätska och saltbalanser. Det är en sak jag har laborerat och lärt mig genom åren att hantera väldigt bra, åter igen ett kvitto på det.

DSC 0881

Med en tung träningsvecka i form av kvalitetsträning backe som fokus ligger nu åkte vi ner till kusten med lite tunga sega ben. Tanken var ändå att springa 8-12 varv beroende på humör och så vidare. Jag gjorde totalt 9 varv med snabbaste på 33.21 vilket är lite under 5min snitt. Ingen överfart således men helt ok för att vara långpass, de flesta varven låg kring 36-38 minuter. Kroppen fungerade hur bra som helst, mentalt pigg och även fysiskt när jag passerade målgången för sista gången.

Vinnarna i dam och herrklassen gjorde lite över 200km eller 30 varv vilket är imponerande i sig.

 

Varför tror jag konceptet kommer att stanna och även öka:

  • Lättarrangerat för arrangören, blir lite vad det blir.
  • Socialt löp för deltagarna, alla kan vara med.
  • Alla startar samtidigt vilket gör att det är lätt att peppa varandra hela tiden.
  • Tävlan är till en början mot sig själv mer än mot konkurrenter. Det växlar mot slutet när det är få personer kvar.

Vad tar jag själv med mig från Lur:

  • Fungerade bra i värme
  • Vätska, energi och elektrolyter fungerade super.
  • Kände mig pigg efter 60km.
  • Ovant med alla starter, är van att minimera tid i kontrollen, nu blev det 27minuter fika som längst, lätt att stelna till.

Nästa utmaning är den kanske största hittills i form av Ultra trail du Mont Blanc – La Pettit Trottle a Leon eller UTMB –PTL på 290km med 26500 höjdmeter i osuportad alpterräng. Som ni kan se på bilden har ni en jämförelse från Lidingöloppet som klassas som kuperat löp. Kommer att skriva mer om loppet i separat inlägg.

© 2021. All Rights Reserved.