Stora Gla runt

Länge har jag och Remy Brändefalk pratat om att springa turen runt stora Gla. Jag har själv varit påväg många gånger att vandra den och även springa men det har aldrig blivit av.

På semestern passade vi på att joga turen runt sjön. Remy hade tidigare i år gjort delar av den men fått avbryta den gången i Leningshammar så det skulle bli även nya stigar för honom med. Min väska packades dagen innan, tog med mig GPSen med karta i för att kunna enklare navigera efter leden om det skulle behövas och så vidare. Det är alltid bra att ha med rätt utrustning på turen utifall något händer.

Åkte iväg till Arvika och plockade upp Remy sen vidare ör start vid dammarna, ett vacker ställe på södra änden av sjön. Sen sprang vi högervarv runt. Vi hade inte bråttom utan tog god tid på oss, kollade på de ställen vi ville och så vidare. Varför stressa om man inte behöver, vädret var riktigt gött dessutom med strålande sol.

Stora delar av leden är tekniska stigar med en hel del rötter, sten och annat i vägen så det krävdes att lyfta på fötterna. Samtidigt som det kändes att vi sprang i cirklar för att ta oss fram. 5m fram sen lite åt höger sen vänster och så vidare. Lägg på det även en hel del kupering i terrängen. Det var liksom aldrig platt så nog hade vi att göra. Planen låg att tugga på första biten till Leningshammar med matpaus på vägen vid ett bord kring 19km. Det är alltid gött att komma fram en bit i början.

Vandringsleden runt Stora Gla bjuder på många godbitar och vackra vyer. Det skulle behövas ta ett varv och röja lite på leden då det var rätt överbeväxt på sina ställen. Kanske inte är sånn big deal om man går men att springa med ljung som hänger över fötterna stora delar blir lite jobbigt kan jag tycka. Framför allt när det river gött på benen och skrapar upp. En och annan komplettering av markeringar skulle heller inte vara dumt. Men i stort är det helt ok. Jag trodde dock att leden skulle gå mycket mer längsmed sjön men den går uppe på höjderna.

Bästa områdena är höjden vi åt på kring Glava glasbruk, Leningshammar var otroligt vackert, kristallklart vatten och allt, samt vid dammarna är det också väldigt vackert i kvällssolen. En tur som jag kan rekommendera varmt. Ta med ordentligt med energi på turen, vatten kan vara problematiskt på en varm dag men det går fint att dricka ur sjön. Vi tog 8 timmar på oss runt om, det går säkert att kapa någon timme men vi hade inte den intensionen utan bara njöt att vara ute i skogen. Ska ni springa leden själva så lägg ut en färdplan till någon ni känner för att mobilteckningen är obefintlig stundtals och kan ta tid att lösa problem om något skulle hända.