Backträning

Jag har funderat ett längre tag att skriva någon form av serie att lägga ut på bloggen, lite mer än vad jag själv håller på med som ni kan ta nytta av eller bara bli inspirerande av.

Det kommer att bli kortare inlägg om just backträning i ett par avsnitt framöver. Men var börjar vi och varför? Backträning är en form av träning som väldigt många drar sig för att göra av olika anledningar. Den främsta är att det är eller kan vara fruktansvärt jobbigt. Framför allt är vi över lag ganska dårliga på just backar. Ja anledningen är ganska enkel, man blir bra på det som vi tränar. Bättre att köra slätt än uppför, man får mer flyt i steget, det går mycket lättare, bättre känsla och så vidare. Men varför ska vi backträna och vilka effekter har det på kroppen.

Först av allt så måste vi nysta ned eller analysera ämnet lite mer djupare i varför. Ska vi springa ett lopp och hur ser den banprofilen ut? Vill vi bli starkare löpmässigt? Eller vem vet, kanske bara ordentligt utpumpad trött!

Om vi ser på det ur ett ”lopp-perspektiv” så är det aldrig skoj att vara den som tappar i backarna utan man vill helst vara den som är starkast. Såhär års är det mycket kortare löp i kalendern som diverse stadslopp, mot hösten kommer Lidingöloppet som är ett av klassikern och erkänt backig bansträckning. För egen del som ska ned till alperna i slutet av Augusti på UTMB så är Lidingöloppet platt i jämförelse, men det är en annan sak. För just backträningen är dilemmat att pulsen börjar relativt snabbt stiga och springer man fort så kan den bryta genom trösklepulsen och generera allt för mycket mjölksyra vilket i regel gör att kroppen stumnar till. Där av är det viktigt att göra analysen över banprofilen och utgå från den. Antingen får man under loppet reglera farten för att skapa utrymmet att ta sig an backen. Eller så tränar vi på saken för att bli starka och kan bibehålla farten.

Det är inte backen som dödar utan kombinationen mellan farten och lutningen. Ett högt Vo2max värde skadar naturligt vis inte att ha men samtidigt så är vanan att springa uppför viktigt då det blir ett annorlunda steg och rörelse uppför.

Hur ser er banprofil ut? Målsättning/inställning till backträning? Mer om detta kommer i nästkommande inlägget.

Men kom ihåg, Its all about committment