Sista vägen in till lopp

Sista vägen in till lopp

Det är alltid en skör balansgång de sista två veckorna inför ett stort lopp, svårt att påverka men mycket kan gå fel.

Är träningen inte gjord vid det här laget så är det inte mycket att göra. Då träningseffekten är skarpt fallande sista 10 dagarna inför ett lopp så kan man nästan bara förstöra för sig själv genom att välja fel väg. I mitt fall är det Kullamannen 100 Miles om två veckor. Jag brukar att köra ett semilångt långpass två veckor innan eller en mindre BtB som 90+90 minuter, men några större utfall blir det inte.

Hur lägger jag upp det då?

jag backar alltid från starten och lägger sista veckans planering den är enkel, lätt rörelse och packning. Veckan som kommer är lite lurigare men nu kommer inte Kullamannen gå något vidare snabbt i mitt fall då avsaknaden av ordentlig uppladdning som skulle skett i sommras och hösten inte passat in i en större husrenovering så får jag utgå att göra det bästa av saken och luta mig mot den rutin alla andra lopp skapat i 12 års ultralöpning. Tille helgen kör jag mitt sista långpass, kommer bli fokus på långsam löpning att hålla ca 6:00 tempo vilket jag normalt sällan gör, kommer att ha med stavar och även springa med dessa ifall det blir den typen av löpning på slutet. Jag brukar ha denna uppladdning inför de stora alploppen jag kört. Innan sista PTl körde jag ganska mycket med stavar springandes för att det skulle kännas bekvämt, man har något att göra om inte annat och springa småpeta lite med dem. Sen avslutar jag med lite backe i vår eminenta slalombacke på 58m.

Efter det är det mer lätt rörelse med ett par riktiga pulsdrypare för att inte tappa formen men lägger dessa på cykel istället för att få minimal påverkan på muskelaturen, då ena vaden har bråkat lite igen men fått kontroll på den med mycket yoga och rehabövningar på vader, hälsenor och höfter. Att ha en följsam muskelatur är a och o innan ett långt lopp. Musklerna tenderar att dra ihop sig lite mot slutet och är det stelt från början så kommer det att göra ont på slutet som knän ect. Men är muskeln mjuk och följsam så brukar det resultera i att det blir stelt på slutet vilket går att hantera mycket enklare.

En annan viktig faktor är att lägga energiplanen för att det ska fungera hela vägen. Denna tar jag troligen en gammal väl beprövad variant med nötter, bars i grunden för att få de långa kolhydraterna och mycket fett. Sen har jag sprotdryck i en flaska som är starkt blandad under loppet och en med vatten. Första loopen på loppet kommer min mage behöva en lunch av något slag det vet jag sedan gammalt, får se vad det blir, inte beslutat det än men har ett par ideer, välling brukar fungera med lite fröer och flingor i, funderar på en grötkrov som enkelt kan slängas på vägen då det finne en hel del små samhällen så man slipper springa med skräpet i väskan. Även packningen planeras under de sista två veckorna så att droppbagen blir med rätt saker. Som tur är det inte flera dygn att planera vilket underlättar ganska mycket i logistiken.

Så lägger jag upp ett långt lopp som kullamannen, had det varit itt kortare lopp där det går att springa med mer fart och kraft hade jag laborerat mycket mer med känslan i fartträningen så att inte benen hade kommit upp för tidigt utan tryckt ned formen lite med snabbdistanspass eller kortare intervallserier. Nu behövs inte det för 170km riktigt utan får jobba mer mentalt och se fram emot en innre resa men ett äventyr.