Inför ett lopp som Göteborgsvarvet är det ofta många funderingar som snurrar runt i huvudet dagarna innan eller för den delen en halvmaraton som det är. En tuff distans som kräver sina förberedelser för att genomföra loppet väl. Löpakuten ska försöka nysta ut några små detaljer som kan vara till hjälp fyra dagar innan löpfesten tar vid. För det som inte är gjort träningsmässigt kan tyvärr inte kroppen ta upp utan mest förstöra det som redan finns inför helgen.
Sista dagarna
Håll kroppen i cirkulation är bättre än helvila. Spring, cykla eller simma är bättre än att ligga på soffan och bli stel. Kroppen håller uppe cirkulationen bättre och du kan lättare känna efter huruvida du behöver några fartökningar eller korta av passet för att ta det lugnare. Var ytterst noga med stretchingen varje kväll. Loppet går på asfalt så har du en trappa är det väldigt bra att använda sig av för att sträcka ut vaderna. Men var försiktig så att du inte skadar dig, någon övertöjning hjälper inte utan detta är mest för att hålla kroppen pigg inför helgen. Glöm inte lår och sätesmuskulaturen då det är kroppens stora muskler och ofta kommer problem med knäna från just lårmuskeln som är stel, inte alltid men väldigt ofta när den blir stram så drar det i fästet.
Tips på vägen
- Drick lite mer vatten sista dagarna och minska på kaffet. Vätskebalansen är extra viktig inför en prestation som ett halvmaraton.
- Vätska under loppet är viktigt, glöm inte att dricka det är ju en självklarhet. Men hur mycket skall du sätta i dig. Får du en törsthetskänsla har du i regel börjat dricka för sent. Börja tidigt i loppet och ta några klunkar. Så länge du svettas så ligger balansen i regel ganska bra.
- Varmt väder är det väldigt många som har problem med att springa. Klä dig i kläder som transporterar värme bra, en huvudbonad som keps är väldigt bra. Mycket energi går åt om du bränner huvudet. Men framför allt kan du hälla kallt vatten i kepsen och få en kyleffekt, då huvudet kyler ned kroppen väldigt snabbt.
- Saltbalansen eller elektrolyter är bra att äta för att undvika kramper mot slutet. Börjar tiderna komma upp mott två timmar har du förbrukat en del salt och kan känna av kramper i benen.
- Magen som strular kan även det bero på att en felaktig elektrolytbalans befinner sig i kroppen. Behöves det springas på ”muggen” och magen inte håller kan detta vara en orsak, natrium i salt binder vätskan i cellerna. Men samtidigt överdosera inte saltbalansen då det är dels farligt men magkrampen från ovan kan komma fram.
- Våga håll igen på tempot i början, loppet startar efter 13-14km. Har du ett tidsmål så räkna ut snittet på vad du behöver springa på. Det lönar sig sällan att ruscha iväg i början och ta rygg på en löpare med ett annat tempo. Framför allt om du inte vet dens intention med loppet. Våga spring ditt eget lopp.
- Musik eller inte musik ja det är högst personligt. Men njut av folkfesten och nyttja musiken om det behövs när du börjar bli trött för att få en extra energikälla.
- Ät inte produkter som inte magen är intränade på är en ganska bra regel. Lätt att magen kan börja bråka, framför allt om produkten innehåller koffein. Men samtidigt glöm inte att äta lite under tiden, framför allt tider kring 1:45 och uppåt.
Efter loppet:
Njut över att du gjort en fantastisk insats, även om du är missnöjd, det finns säkert en förklaring. Drick vätska och fyll på med energi. Det är inte var dag som Göteborgsvarvet springs.
Lycka till med loppet.